woensdag 18 mei 2011

Nieuws

Broodzakkenactie tegen discriminatie

Ali Salmi, Schepen van Gelijke Kansen:
'Jaarlijks krijgen we via het
Meldpunt Discriminatie zo’n 50-tal meldingen binnen.'
Foto: www.alisalmi.be

Mechelen – 50 Mechelse bakkers kregen zondag 20 maart ieder 1000 broodzakken met daarop het bericht: ‘Is niet enkel je brood grof?’. Ali Salmi, Schepen van Gelijke Kansen, startte en bedacht deze actie tegen de discriminatie en racisme. De boodschap van Salmi is duidelijk: meer aandacht voor de Meldpunten Discriminatie, hulporganisatie voor inwoners van Mechelen die in aanraking met discriminatie komen.
21 maart is de 45ste Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Op deze dag geeft Vlaanderen extra aandacht aan de lokale Meldpunten van Discriminatie. Schepen van Gelijke kansen Ali Salmi is de oprichter van de Meldpunten in Mechelen. Hij wil de bewoners van Mechelen bewuster maken van het feit dat er veel mensen dagelijks geconfronteerd worden met discriminatie. Dit doet hij met de actie van de broodzakken bij alle 50 bakkers in Mechelen. “Voorbeelden daarvan zijn helaas nog altijd legio”, zegt Salmi. “Mensen die gediscrimineerd worden omwille van hun geaardheid, huurders die weg worden gestuurd omwille van hun burgerlijke staat, sollicitanten die niet worden aangenomen omdat ze een handicap hebben. Jaarlijks krijgen we via het meldpunt zo’n 50-tal meldingen binnen. In 80 procent van de gevallen wordt een dossier opgesteld en wordt de zaak verder opgevolgd.”

Alle bakkers in Mechelen namen deel aan de actie. De bazin van bakkerij H. Mens zegt over de actie: ‘Wij krijgen vaker dit soort broodzakken. Zolang het niet nadelig is voor ons, vinden wij alles best. Ik was alleen vergeten waarover de actie precies ging. Volgende keer zou ik deze actie ook aannemen, maar liever met wat meer uitleg. Zo kunnen wij aan onze klanten uitleg geven als ze ernaar vragen.’

In Vlaanderen zijn er 14 Meldpunten van Discriminatie. Het Meldpunt in Mechelen werkt anders dan in de rest van Vlaanderen. Voor 2001 was er maar één Meldpunt Discriminatie. Schepen Ali Salmi heeft hier verandering in gebracht. Hij heeft voor een samenwerking met verschillende organisaties gezorgd. Deze organisaties zijn onder andere het jeugdhuis, vakbonden en sociaal-culturele verenigingen. De hulp die ze nu geven is veel beter dan vroeger vindt Ali Salmi. “Veel Meldpunten gaan gelijk naar de rechtbank, maar wij willen dat niet”, zegt Ali Salmi. “Wij gaan eerst luisteren en praten. Wij proberen het probleem op te lossen en te bemiddelen tussen het slachtoffer en de dader. Hierna adviseren wij de personen in kwestie.”

Via acties probeert Ali Salmi de Meldpunten beter in beeld te krijgen. Deze acties zijn voor alle bewoners van Mechelen bedoeld. Elk jaar probeert Salmi een andere actie met zo veel mogelijk doelgroepen te bereiken. Maar ondanks zoveel acties heeft het Meldpunt Discriminatie (MPD) in 2010 maar 48 meldingen gekregen. Deze meldingen zijn vooral klachten over racisme. Verdere meldingen gaan over geslacht, handicap en inkomen. De meldingen waar de klachten het meest vandaan komen is in arbeidssector. Huisvesting, burenruzies en dienstverlening scoren ook hoog op de klachtenmeter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten